Za kolik se v Česku dobře najíst, abyste porci na talíři nemuseli hledat a čtyřčlenná rodina si na výletě nemusela vzít na oběd hypotéku?
Středočeši mají obědové cenové zlato
Na konci loňského roku přišlo hlavní město o svou pověst nejdražší vývařovny. Na čelo pelotonu se propracoval Středočeský kraj. Dalo by se říci, že hostinští tam zatlačili na pilu, protože ve středních Čechách zřejmě pobývají nejmovitější Pražáci, přesněji ti, kteří tu bydlí, ale vydělávají v metropoli. Dokládají to ostatně i statistiky, kdy kolem Prahy rostou stále nové a nové developerské projekty, do kterých se stěhují vysoce příjmoví obyvatelé.
Průměrná cena obědů se tu dostala na téměř 214 korun. na třetí příčku za druhé Pardubicko se na konci loňského roku dostal překvapivě Ústecký kraj, který se v povědomí řadí k „chudým“ regionům.
Pokud však nahlédnete do příjmových tabulek v Česku, budete překvapeni. V prvním kvartále letošního roku průměrná mzda v Ústeckém kraji dosáhla 40 737 korun, a je tak pátá nejvyšší ze všech krajů. Udávají data Českého statistického úřadu.
Praha byla s cenou 200,83 Kč až šestá. Nejlevnější byly tradičně obědy na Vysočině. „Tam v prosinci 2023 průměrná cena oběda dosáhla 183,68 Kč,“ vypočítává Jan Michelfeit ze společnosti Pluxee, která se mimo jiné zabývá vydáváním stravenek. Přitom průměrná hrubá mzda je na Vysočině jen o tisíc korun níž než na Ústecku.
Co radí čtenáři? Zkuste třeba bufety s minutkami
Statistiky stranou. Deník metro zjišťoval mezi čtenáři, jako tip při výletu po Česku kde se lze dobře, ale přitom ne draze najíst. „Obecně nemáme draho, asi je nejlepší nějaká hotovka v hospodě,“ radí Markéta z Brna. K jejím tipům patří třeba restaurace V Podloubí, smažák, smažený řízek vepřový i kuřecí s přílohami jsou za 150 korun, ale na jídelníčku je i dost jídel do 140 korun.
U Bati stálé ceny
|
„U nás, v Metylovicích, kde už tři roky bydlím, máme hospodu Pod Lípami, kde jsou meníčka s polívkou pořád za 135 korun,“ radí Petr žijící nedaleko Ostravy. V Jihlavě, krajském městě Vysočiny, také nevycedíte krev. Musíte ale do okrajové části Bedřichov. „Levně a dobře, ale v retro prostředí, to je restaurace Zezulkárna,“ radí zdejší obyvatel Michal. Denní menu se tu vejde většinou do 140 korun, za polévku dáte dvacet pět. Zhruba stejné ceny najdete i v jihlavském Dělňáku, asi tři sta metrů od Masarykova náměstí.
Že se při placení nezhroutíte ani v nejdražších středních Čechách, to se snažila zdokumentovat Iva ze Slaného. „My si z práce občas objednáváme tady, přijatelná cena a chutná nám,“ říká Iva na adresu Zlatého kapra. Průměrné hlavní jídlo tady stojí kolem 150 korun. Kdo se spokojí i s bufetem, může si dopřát třeba v tom u nádraží, berou karty a k dispozici jsou hotovky i minutky.
I Lucie z Děčína doporučuje na levné jídlo bufety. V Kozinci přinesou těstoviny s kuřecím masem za 99 korun. V Hradci Králové patří k nejlevnějším hostinec U Dvora. Firemní menu pro zaměstnance, ale s objednáním den předem, pořídíte za 113 korun. Pokud jen jedete kolem, máte hlavní jídlo za 128 nebo 132 korun.
Svíčková v čase
|