metro.cz

Počasí v Praze

14 °C / 22 °C

Čtvrtek 4. července 2024. Svátek má Prokop

Nový závod v Jindřichově Hradci má ročně zpracovat 70 tisíc tun kuřecího masa

  13:42
Firma podnikatele Josefa Koláře plánuje postavit na okraji Jindřichova Hradce masokombinát, který nabídne 240 pracovních míst. Se stavbou chce začít příští rok. Podle starosty města Michala Kozára je projekt v souladu s územním plánem.
ilustrační snímek | foto: Martin Hlaváček, iDNES TV

Masokombinát na zpracování drůbežího masa plánuje postavit v Jindřichově Hradci česká firma zabývající se zemědělstvím. Záměrem je vybudování linky s kapacitou 10 tisíc kuřat za hodinu, což ročně představuje produkci 70 tisíc tun kuřecího masa.

Investor argumentuje, že český trh požaduje drůbežího masa stále víc. Nová jatka mají stát na Jiráskově předměstí na jihovýchodním okraji města, kde je v současnosti zemědělská půda.

Podle starosty města Michala Kozára je projekt v souladu s územním plánem a může přinést městu profit. „Třeba pracovní místa. O záměru víme už delší čas a nemáme k němu výhrady. Je situovaný do průmyslové lokality, kde nám nebude vadit ani zvýšená doprava,“ ujistil Kozár.

Investorem je společnost Rhea invest, která má sídlo v Písečné na Jindřichohradecku. V oznámení záměru popisuje, že provoz nabídne 240 pracovních míst. Podle majitele firmy Josefa Koláře předpokládají, že začne stavět příští rok. Teď pokračuje takzvané zjišťovací řízení, k němuž se mohou vyjádřit jednotlivci, spolky i instituce. Popis záměru je na úřední desce kraje.

„Záleží na době přípravy projektu, než dostaneme stavební povolení. Pro město i tuzemský trh to bude přínos, zpracovávaná drůbež bude čistě z našich chovů, žádný dovoz. Náš závod bude pátým podobným masokombinátem v České republice,“ připomněl Kolář.

V jižních Čechách funguje podobný masokombinát ve Vodňanech, kde je linka na zpracování dokonce 12 tisíc kuřat za hodinu.

Jindřichohradecký areál bude mít hlavní halu na ploše 100 krát 200 metrů s parkovištěm, administrativní budovou a dalším zázemím. Vznikne na pěti a půl hektarech zemědělské půdy II. třídy kvality. Půda se musí vyjmout z ochrany státního fondu, pozemek už patří investorovi. Před vlastní stavbou se z plochy odstraní 16 tisíc tun ornice.

Podnikatel má firmy i na Slovensku

Josef Kolář je známý podnikatel v zemědělství. S manželkou řídí impérium firem na Vysočině, jižní Moravě, v jižních Čechách i na Slovensku. Podle webových stránek společnosti Rhea invest Holding podniká na 22 tisících hektarů zemědělské půdy, kde má tisíce kusů skotu, výkrmny vepřů a statisíce kusů drůbeže. Také pole na pěstování krmiva.

Zaměstnává 500 lidí a zakládá si na tom, že jeho farmy hospodaří ekologicky. Masné produkty jsou výhradně domácí a vznikají v oblastech jižních Čech a Vysočiny.

Na problémy při rozvoji narazila společnost například v Jemnici na Vysočině, kde lidé odmítají další stavby drůbežáren a jatek v blízkosti bydlišť. Nejhlasitěji se vymezil spolek Za dobrý život na Jemnicku. Kritizuje nejen intenzivní zemědělskou výrobu, ale i rostoucí spotřebu masa a s tím spojené stavby dalších gigantických provozoven.

Jeho členům rovněž vadí zacházení s jatečnými zvířaty. Také odsuzují potřebu lidí konzumovat levné maso, někdy i pochybné kvality. Tvrdí, že další zvyšování jeho produkce je zbytečné a nešetrné k životnímu prostředí. Velkovýkrmny a velkoprovozy podle nich ohrožují spodní vody a zamořují okolí dusičnany. Přinášejí větší rizika infekcí. Kolář se podle svého ujištění řídí jen poptávkou trhu, za vlastní bonus pokládá domácí suroviny.

Podle údajů Agrární komory ČR spotřebuje každý Čech ročně 80 kilogramů masa, převažuje vepřového. Drůbežího sní kolem 30 kilogramů, což je nejvíc od roku 1948. Víc než polovina množství je z dovozu, hlavně z Polska. Některá kuřata dovážíme i z Brazílie.

  • Nejčtenější

Béčko, jež navždy zmizelo. Jak vypadaly stanice metra v době vzniku a jak vypadají v současnosti?

28. června 2024  4:34

V aktuálním čísle vydání zpravodaje dopravního podniku DP kontakt si můžete prohlédnout...

Dobrácký nešika má tři dny na záchranu babičky. Blýská se parodiím na lepší časy?

27. června 2024  13:59

Rychle a zběsile, Terminátor 2, Mission: Impossible, Rambo, Indiana Jones, ale taky Kingsman nebo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Generálka na Otýlii Vranskou aneb mord kvůli dluhu v roce 1870 ve Valdštejnské ulici

30. června 2024  11:29

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči...

„Chybí mi tu prostor, kde by si lidé mohli jen tak zahrát na kytary, aniž by rušili okolí“

2. července 2024  5:40

Je tomu rok, co si zastupitelé druhé pražské městské části na svém zasedání zvolili nového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Proti oboře Stromovka reptali kromě jeptišek i obyvatelé Hradčan. Co o známém parku nevíte

30. června 2024  5:19

Za největší pražský park vděčíme Přemyslu Otakarovi II., který si ve třináctém století zřídil po...

Město Ostrava v příštím roce podpoří sport téměř 193 miliony korun

4. července 2024  11:44

Město Ostrava v příštím roce podpoří sport téměř 193 miliony korun. Zájemci budou moci peníze...

Po výrazném nárůstu se poplatky za studny zase sníží, slíbil ministr Bartoš

4. července 2024  13:12

Poplatky za budování studní a domácích čističek odpadních vod, které výrazně zvedl nový stavební...

Těmi dveřmi ne, odmítl muž po nehodě vystoupit z tramvaje. Strážník ho vyvedl

4. července 2024  13:12

Pozdvižení způsobil v pražské tramvaji krátce po jejím střetu s vozem jeden z cestujících. Odmítal...

Vyhlášení CHKO Krušné hory se blíží, námitky Božího Daru přetrvávají

4. července 2024  13:02

V řádu jednotek týdnů chce vláda zveřejnit záměr vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Krušné hory....

Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!
Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!

Všechnu zeleninu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Jako zálivku použijeme ajvar, ke kterému přidáme pár lžic oleje a dochutíme bylinkami.