V centru města se na adrese Národní 28 nachází centrum UM, za kterým stojí lidé z Ambiente. Dětské odpolední kurzy, na nichž si vyzkouší hamburgery a boloňské špagety (od krájení přes mletí až po finální úpravu masa), vede známý řezník František Kšána a kreativní šéfkuchař Tomáš Valkovič, oba také tatínci.
„Jak připravit kvalitní jídlo, si dítě nese celý život a předává ho dál. Je úžasné, že na všechny kurzy chodí lidé s podobnou ‚krevní skupinou‘ a vždy si lidsky sedneme. Baví mě na tom právě předávání zkušeností. Samotného mě to posouvá,“ doplňuje Kšána.
Potkat ho děti mohou i na letním příměstském táboru, který centrum pořádá. Sestavu aktivit i lektorů pak doplní třeba i kurz zaměřený na chléb a rohlíky se šéfpekařem Esky Jardou Kozdělkou, výlet na farmu a sběr jedlých květů, řeznický kurz zmíněného Fandy Kšány, zdobení cupcakes s Lelí Hnidákovou, pečení narozeninového dortu, domácí těstoviny a spousta dalších dobrot, výletů, a především závěrečná hostina pro rodiče. „Chceme děti nadchnout pro gastronomii a vaření, ukázat jim různá řemesla a také že u jídla a jeho přípravy mohou strávit hezké chvíle se svými nejbližšími,“ vysvětluje manažerka UM Jana Slabá.
Na sladké výrobky se zaměřuje tým IPPA Café hned za rohem, v Jungmannově ulici. Na budoucí cukráře a cukrářky čekají třeba barevné francouzské makronky nebo španělské churros, které k dokonalosti vybrousí na odpoledních kurzech i na letních táborech. V Praze 7 se můžete poohlédnout hned po dvou místech. První je Studio Metlička, kde probíhají jak odpolední, tak víkendové kurzy a kroužky zaměřené třeba na oblíbené donuty, pizzu nebo sushi. A i tady připravili příměstské tábory. Děti se pomocí jídla mohou dokonce vydat až do Itálie nebo Francie. Podobnou nabídku připravilo i Chefparade Studio v holešovické tržnici. Na jednodenních kurzech i příměšťáku se odráží světová kuchyně – pasta, sushi, mexická, ale i česká.